Miltä yrityksesi reittaus näyttää?

Pankit ja rahoituslaitokset käyttävät yrityksen reittausta eli luottoluokitusta rahoitus- ja takauspäätöksissään. Usein rahoittajat asettavat reittaukselle alarajan, eivätkä rahoita sen alapuolelle jääviä yrityksiä. Myös tavarantoimittajat käyttävät reittauksia päättäessään asiakkaalle myöntämästään luottorajasta.

Koronarahoituksessa reittauksen merkitys korostuu

Koronaepidemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa reittauksen merkitys entisestään korostuu. Yrityksille on tarjolla poikkeusrahoitusta, ja rahoituspäätökset pyritään tekemään mahdollisimman nopeasti. Tällöin yrityksiä ei ole aikaa sen tarkemmin analysoida, vaan rahoituspäätökset tehdään reittausten perusteella.

Esimerkiksi Finnveran tarjoaman Pk-takauksen ehtona on, että yrityksen luottoluokitus on vähintään A Suomen Asiakasluoton Rating Alfa -luokituksella. Lisäksi reittaus vaikuttaa takauksen hintaan, sillä takausprovisio vaihtelee reittauksen mukaan: AAA ja AAA+ -yrityksille 0,95 %, AA -yrityksille 1,75 % ja A+ tai A -yrityksille 3,0 %.

Tilinpäätös reittauksen keskeisin tekijä

Reittaukseen vaikuttavat useat yrityksen taustaan ja toimintaan liittyvät tekijät, mutta keskeinen, ellei jopa keskeisin, on yrityksen tilinpäätös ja tilinpäätöksestä lasketut tunnusluvut. Reittaus ei välttämättä ole ajantasainen, jos viimeisestä tilinpäätöksestä on kulunut aikaa. Tämä on ongelmallista etenkin yrityksillä, joiden tulos tai taloudellinen asema on parantunut. Puuttuva tai myöhässä oleva tilinpäätös vaikuttaa lisäksi heikentävästi luottotietoyhtiöiden tekemään reittaukseen.

Monilla yrityksillä viime vuoden tilinpäätökset ovat vasta valmistumassa. Nykyään valtaosa tilinpäätöksistä menee kaupparekisteriin ja sitä kautta luottotietoyhtiöille verottajan kautta. Kun veroilmoituksen jättöaika on 4 kuukautta tilikauden päättymisestä, aiheuttaa se viivettä tilinpäätöstietojen päätymisessä kaupparekisteriin. Asiaa voi nopeuttaa teettämällä tilinpäätöksen ajoissa sekä lähettämällä tilinpäätös itse suoraan kaupparekisteriin ja/tai luottotietoyhtiöille.

Reittaus kannattaa tarkistaa

Yrityksen kannattaa tutustua omaan reittaukseensa ja viimeistään rahoittajien kanssa keskustellessaan valmistautua tuomaan esille kaikki tekijät, jotka saattavat tarpeettomasti alentaa reittausta. Oman yrityksen reittauksen voi tarkistaa luottotietoyhtiöistä esim. tilaamalla sen niiden verkkokauppojen kautta.

Mikäli reittaus on omasta mielestä väärässä, kannattaa asia selvittää. Aluksi voi ottaa yhteyttä reittauksen tehneeseen luottotietoyhtiöön, jos ei muuten selviä, mistä tarpeettoman alhainen reittaus johtuu.

Luottotietoyhtiöt eivät aina analysoi konserneja tai yhtiöryhmiä, mikä saattaa vaikuttaa yksittäisen yhtiön reittaukseen. Lisäksi sekä nykyiset että päättyneet vastuuasemat (hallituksen jäsen, toimitusjohtaja) konkurssiyrityksissä tai velkasaneeraukseen hakeutuneissa ja päässeissä yrityksissä saattavat vaikuttaa pitemmän aikaa reittausta alentavasti, vaikka yrityksen ongelmiin olisi aivan luonnollinen selitys. Myös julkisten maksuhäiriöiden merkitys on suuri ja niitä saattaa nykytilanteessa tulla monesta syystä.

Tutustu Bisnoden reittausmalliin >>

Suomen Asiakastieto 

Kysy lisää asiantuntijoiltamme:

Martin Krokfors +358 400 424 179  martin.krokfors@cag.fi

Heimo Hakamo +358 400 976 100  heimo.hakamo@cag.fi

tai lähetä alla oleva lomake, niin otamme sinuun yhteyttä.

  Corporate Advisor Group Oy

  Puhelin 09 476 4600
  Sähköposti info@cag.fi
  Osoite Bulevardi 6 C
  (sisäänkäynti Yrjönkatu 7 C)
  00120 Helsinki
  Postiosoite Corporate Advisor Group Oy
  PL 176 FI-00101 Helsinki
  Y-tunnus: 1016430-8